Jeg tegner, når jeg kan komme til det.

Jeg har altid papir og kuglepen i lommen, og mine tegninger bliver til under åben himmel - eller på farten i bussen - eller fra bagsædet i bilen. Under alle tænkelige forhold - og både rejseskitser og mere sporadiske ”dagbogsnotater”.

 

Rejser i Skandinavien og til Island og Grønland har haft stor betydning. Jeg er meget optaget af de utrolige variationer i fjeldenes, lavamarkernes og skærgårdens vældige stenmasser.

Umiddelbart kan landskaberne opleves som statiske og uforanderlige, men de rummer voldsomme, synlige fortællinger om deres tilblivelse. Spor efter kontinentalpladers forskydninger eller gletsjernes skuren hen over jordskorpen - og senere årtusinders langsomme nedbrydning af vejr og vind.

Modsætningen er det levende livs kortvarige cyklus – forgængeligheden. Jeg er fascineret af de forunderlige og sirlige mønstre, der tegner sig i et stykke strandingsgods, en udtørret frøstand eller et fuglekranie.

 

Det er dog glæden ved at tegne og tumle med de grafiske teknikker, der er drivkraften - de mange forskellige muligheder – for tiden mest koldnålsraderinger suppleret med aquatinte eller collografi.

Jeg holder meget af at ridse og kradse direkte i blikkenslagerens zinkplader, mærke metallets modstand mod radernålen og føle mig frem til hvilken styrke, der skal ydes for at opnå det rette billedmæssige udtryk.

Ofte laver jeg korte serier på fire fem seks billeder for at undersøge motivets muligheder.

Per Frederiksen, Rialtovej 9, 2300 København S, 2425 0774                    E-mail: perogbirte@yahoo.dk